Kauppamuistoja.fi
Etusivu Ohjeet Muistoja Tietoruutu Lisämateriaalit Linkit
Tietoruutu

Kauppa työllistää

Kauppa työllistää lähes 300 000 tyäntekijää. Kauppalehden (8.3) mukaan vähittäiskaupassa oli 53 700 osa-aikaista työntekijää. Vuonna 2015 myyjistä 34 000 teki osapäivätyötä ja 68 500 kokopäivätyötä. Palveluaojen ammattiliiton PAM:n mukaan osa-aikaisen bruttoansiot olivat alle 1500 euroa. osa heistä tarvitsi sosiaalitukea kuten asumis- ja toimeentulotukea sekä sovellettua päivärahaa.

Näissä tilastoissa ei vielä näy, miten kaupan aukioloaikojen muutos on vaikuttanut myyjien määrään ja osa-aikaisuuteen.

Luopuuko Kesko maatalouskonekaupasta?

Lehtitietojen mukaan Kesko myy vuoteen 2020 mennessä Suomen maatalouskonekaupan Danish Agrolle. Se omistaa Suomessa nykyisen Hankkijan. Kirjassa Meidänkin kylässä oli kauppa kerrotaan suomalaisen maatalouskaupan historiaa niin valtakunnallisella kuin paikallisellakin tasolla.

Kesko lopettaa 51 Siwaa maaseudulla ja kaupungeissa

Suomen Lähikapalta ostamistaan Siwoista lähes 320 on muutettu K-marketeiksi ja 80 on lähiaikoina muuttumassa.

 


Kauppamäärät

Maakauppias oli maaseudun kauppias. Vuodesta 1940 alkaen ei tilastoitu erikseen kaupunkien kauppiaden lukumääriä. Luvuista puuttuvat osuuskaupat.

Vuosi 1860 oli käytännössä ensimmäinen, jolloin lupia maaseudun kauppojen perustamiseen myönnettiin. Vuonna 1879 lupaa ei tarvittu. Riitti ilmoitus kruununvoudille. Vuodesta 1947 alkaen ilmoitus tehtiin nimismiehelle.